2017 – nemovitostí ve znamení velkých transakcí

Trh s komerčními nemovitostmi

Letošní rok byl na trhu nemovitostí ve znamení velkých transakcí, které směrovaly převážně do komerčních nemovitostí. Největší letošní obchod zatím uskutečnil majitel jednoho z nejúspěšnějších obchodních center mimo Prahu, OC Olympia v Brně. Za obchodní centrum zaplatila německá společnost Deutsche Euroshop AG více než 10 mld. Kč a rozšířila tak své portfolio převážně německých obchodních center o první nemovitost v České republice. Do prodeje svých nemovitostí se letos pustila také společnost Tesco, která se tímto snaží snižovat svůj dluh. Tesco ze svého portfolia zatím prodala Obchodní centrum Letňany za přibližně 6 mld. Kč a potenciální je i prodej cca třetinového podílu v nákupním centru Nový Smíchov.

Kromě obchodních center letos změnily majitele i pražské kancelářské prostory. Business Park Futurama A/B/C o rozloze 19 300 m2 získal Caerus Investment Management Ltd. a kancelářské prostory River Garden II a III na Karlíně získal za 2,27 mld. Kč. fond Encore+.

Trh s průmyslovými nemovitostmi

Na trhu s průmyslovými nemovitostmi letos převažovaly transakce do distribučních sítí. Největší z nich byla koupě průmyslové haly, skladů a továrny na Plzeňsku, o kterou se postarala letos aktivní CBRE Global Investors. Hodnota téhle transakce s celkovou rozlohou 151 000 m2 byla víc než 3 mld. Kč.

Z developerských aktivit byla letos významná dohoda o výstavbě distribučního centra pro společnost 4PX Express. U Jenče na západ od Prahy tak vzniknou sklady a haly o rozloze 68 600 m2, které budou hlavně pro německý trh distribuovat zboží partnerských firem, jako je například Alibaba Group nebo eBay Inc.

Zdroje: čtk, zpravy.e15.cz, realitymix.centrum.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *